Yipoon Chiem

 
 

Als Belgische choreografe met cambodjaanse roots put Yiphun aka Yipoon Chiem haar artistieke originaliteit uit zowel martial arts (kung-fu), klassieke khmer-dans als hiphop (break dance). Die laatste stijl beoefent ze al sinds 1998 – wat haar de titel ‘eerste vrouwelijke breakdancer in België’ opleverde. Vanuit al die invloeden heeft ze een unieke stijl ontwikkeld binnen het veld van de urban dans in België.
Als performer heeft yipoon voor en met meerdere muzikanten en choreografen gewerkt, met wie ze nog altijd sterke artistieke banden onderhoudt: Fatou Traore, Benaji Mohamed (danser bij Sidi Larbi Cherkaoui), De Jazzband Aka Moon, Meeting From Mercury, Määk Spirit (Laurent Blondiau) en Nicolas Kummer.Eens internationaal opgemerkt, werkte Yipoon van 2005 tot 2008 vaak in Frankrijk: ze speelde mee bij de franse choreograaf farid berki in Six fous en quete de hauteur (een creatie voor de Biënnale van Lyon in 2003) en Exodust (met een tournee in Frankrijk en Centraal-Afrika). Ze danste ook voor Cie Quality Street (fr) in street life. In 2005 richtte Yipoon haar eigen gezelschap Tribal Sarong op, waarmee ze haar eerste kwartet choreografeerde met steun van Lezarts Urbains en de service danse van de Federation Wallonie Bruxelles. Voor deze creatie ontving ze de Prix Beaumarchais (SACD) tijdens het dansconcours van het Festival H2O (fr) en ook een prijs op het festival van Huy in 2006. In 2006 creëert Yipoon ook haar eerste solo Apsara voor het festival hip hop Tanz in het Centre National de Danse van Pantin. De voorstelling werd uitgeroepen tot ‘festivalslieveling’ en kende daarna vooral in Frankrijk groot succes.

 

Kalender

 

No upcoming events

 
 

Projects

 

B****

Yipoon Chiem begint aan een nieuwe solo performance, een voorstelling waarin ze zowel de maakster als de vertolkster is. B****…
 
 
 

Contact

Bruno Vanden Broecke info@trappelendtalent.be
Lena Meckler – 0496 29 96 87 – lena@trappelendtalent.be
Angela Schellekens– 0472 698 208 – angela@trappelendtalent.be
Jessy Jollings – 0472 524 865 – jessy@trappelendtalent.be